Bezpečné potraviny na Slovensku? Zabudnite!

Autor: Monika Kozelová | 21.4.2017 o 12:01 | Karma článku: 13,38 | Prečítané:  4849x

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc. sa v poslednej dobe objavuje na obrazovke častejšie, ako Danko v TA3. 

Aj by to bolo v poriadku, keby  išlo o zdravie národa a nie len o vytĺkanie popularity. Lenže ide. Jeho úspešný PR ale kríva na obe nohy a to tak, že mám pocit, že by skôr potreboval invalidné kreslo. A ak to pôjde tak, ako pri nakazenom brazílskom mäse, čoskoro bude potrebovať truhlu. Lebo oblbovať ľudí je pekná vec, len pánko zabudol, že my tu seno nežerieme. Bohužiaľ. Asi by sme spravili lepšie, aj keď pri jeho osobnom štýle práce by sme aj z toho sena niečo dostali. Takže čím častejšie hlásil nález o ďalšej infikovanej vzorke brazílskeho mäsa, tým viac to vo mne vrelo.

Po vstupe do Európskej únie „padla“ takzvaná predvstupová kontrola potravín. Tá zostala na pleciach koncového užívateľa, teda obchodu. Všetci si mädlili ruky, že to, čo doteraz nepostihovali, konečne niekto zaplatí. Štát, konkrétne Štátna veterinárna a potravinová správa však mala vykonávať kontroly aj naďalej. Mala v prvom rade kontrolovať tovar dovezený na Slovensko z EÚ alebo tretích krajín, a to v mieste určenia, teda v skladoch a mraziarňach. Ohlásenie každej zásielky je povinné a vykonávajú ho dovozcovia. MALA by sa kontrola vykonávať nasledovne: inšpektori prídu k tovaru, odoberú vzorky, tie pošlú do laboratória na vyšetrenie a až po výsledkoch z laboratórií pošlú tovar do obehu. Obvykle to trvá 5 až 7 dní. Tak by to štandardne MALO byť, ale nie je. Lebo pán veľkomožný potravinový mág Jozef Bíreš na to už dlhokánske mesiace zvysoka kašle a veterinárnych kontrolórov s vysokoškolským vzdelaní radšej posiela kontrolovať nahnité citróny v Bille, Terne alebo Tescu ako sklady s dovezeným mäsom. Ako obvykle, aj teraz som sa pýtala ľudí, ktorí pracujú pod týmto žonglérom s národným zdravím. A aké to prekvapenie – pred jeho nástupom do funkcie bežne registrovali v laboratóriách stovky záchytov salmonely. Dnes? Ani sa nepýtajte, lebo sa vytočíte, ako ja. Na prstoch jednej ruky. Lebo pre pána sú najdôležitejšie KONTROLY V OBCHODOCH. Akurát že to je už trochu neskoro. Čo trochu – to už je po funuse!

Prejdime si trochu tie jeho tlačové konferencie k brazílskemu mäsu (už ich ani spočítať neviem), kde zavádzal tak nehanebne, až sa mu z úst prášilo!

Na jednej z tlačoviek napríklad tvrdil, že na vine problému je Holandsko, teda krajina vstupu do EÚ. Zároveň tvrdil, že to mäso sem z krajiny tulipánov chodí už dva roky. No na parádu. Tak sa teda pýtam – čo robil celé dva roky, že za celé tie mesiace jeho kontrolóri neidentifikovali ani jednu nakazenú vzorku a za posledných pár dní našli minimálne jednu každý deň? No iste, dva roky masovo kontrolovali hrušky a jablká v Kauflande! A viete prečo? Lebo práve tam, pri koncovom hráčovi sa mleli PENIAZE! A nie malé! Lebo keď vám v priebehu roka našli mletú papriku deň po záruke, potom v balíku s jahodami jednu nahnitú (čo ste si ani vy nevšimli a to ste vyberali celé minúty) a nedaj boh na konci roka jednu zmrznutú mandarínku, bolo to za milión Eur. Táto buzerácia obchodov došla tak ďaleko, že pri debate v predajni som zistila, že napríklad Billa prijala do každej prevádzky jedného zamestnanca len na to, aby neustále kontroloval ovocie a zeleninu, či náhodou nie je niekde „ťuknuté“. Takže pre pána Bíreša sú prachy z pokút viac, ako zdravie tohto národa. Gratulujem! A to vyplakávanie, ako má málo ľudí? No keby desať ľudí nekontrolovalo mandarínky, ale nakazené mäso z Brazílie, ani sme tento blog nemuseli písať.

A ešte jedna vec – prachy sú presne ten dôvod, prečo obchodom a prevádzkam zakazuje pán Bíreš rozdávať potraviny pred dátumom spotreby bezdomovcom a sociálne slabým rodinám. Nemohol by totiž od nich vyberať pokuty! Takže znova a opäť ide len a len o prachy. Život ľudí je až na poslednom mieste. Jemu sú nejakí bezdomovci úplne na háku.

No a keď už sme pri tom mäse, tak nám pán najvyšší okrem iného tvrdil, že nebyť našej ŠVPS, ani by Európa na to neprišla, že mäso je kontaminované (ešte že na to predtým upozornila samotná Brazília). Ale teda, povedala som si, teraz mu budem veriť. Tak som googlila, pýtala sa jeho vlastných zamestnancov, kde čo nájdem a aj som vygooglila. A aha ho, koťuhu! On totiž existuje takzvaný RASFF portal. Do neho všetky krajiny EÚ vpisujú všetky pozitívne nálezy. A tak som si do vyhľadávača na portáli zadala dátumy od 1.1.2017 do 4.4.2017, zadala som hydinové mäso, pôvod Brazília a našla som 35 záchytov. Drvivá väčšina zápisov pochádza z kontrol v Holandsku, Taliansku, Veľkej Británii a Írska. Vyhľadala som si aj zápisy za posledné dva roky, keďže pán riaditeľ tvrdil, že to sem Holanďania posielajú dva roky (mimochodom, z Holandska to ide ešte cez Poľsko).  Za tie dva roky bolo tých záchytov 92!

Overiť si to môžete na portáli RASFF - TU:

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=SearchForm&cleanSearch=1

V zoznamoch v tomto časovom výseku je len jeden jediný zápis zo Slovenska a to z 29.3.2017. Teda v ten istý deň, kedy pán Bíreš vyšiel na svetlo božie s prvou tlačovou konferenciou s témou „brazílske mäso“. Po dvoch rokoch! Aby sme boli konkrétni, išlo o mrazené kuracie prsia. Preto sa fakt nasrdene a nahlas pýtam – prečo sa kontroly vzoriek nerobili na vstupe na Slovensku ihneď po tom, ako sa objavil prvý zápis a to bolo 12.1.2015 a bol to zápis z Holandska, toho Holandska o ktorom pán Bíreš tvrdil, že nám to sem posiela! Takže Holandsko varovalo a Slovensko? Nekonalo. Prečo? NAOZAJ SA INFIKOVANÉ MÄSO MUSELO DOSTAŤ AŽ DO REŠTAURÁCIÍ A ŠKOLSKÝCH JEDÁLNÍ? Prečo sa verejnosť zavádza, že tu funguje úradná kontrola, keď to tak nie je? Čo vlastne robil pán Bíreš dva roky? Prečo sa vôbec nerobí prevencia? Prečo musí sedem veterinárov kontrolovať jogurty na predajni s tým, že „musia za každú cenu niečo nájsť“ a nerobia kontroly na vstupe? No iste, lebo z toho nie sú prachy. Tam sú len straty a aj to len pre dovozcu.

No a čo sa týka hydiny zo Slovenska, kto vysvetlil občanovi, že to mäso, čo má na obale nálepku „Vyrobené na Slovensku“ je v skutočnosti z Brazílie, Číny, alebo Rumunska? A že tiež môže byť infikované, ale to sa nikto nedozvie, lebo kontrolóri kontrolujú tie jogurty.... Ono je to totiž, milý občan, tak, že na Slovensku máme len 4 hydinárne (za čo treba „poďakovať“ najmä Jánovi Čarnogurskému a Ivanovi Miklošovi, ktorí prijali politické rozhodnutie o dovoze potravín, lebo chceli mať na pultoch zahraničné potraviny, akože lepšie....) No a potom tu máme cez 40 PREBALOVACÍCH stredísk, ktoré absolútne klamlivo „vyrábajú“ hydinu s pečiatkou „Vyrobené na Slovensku“ dovezenú zo všetkých kútov sveta.

Aby som vás nepriviedla do totálnej vývrtky, zatiaľ len toľko. V ďalšom blogu o duálnej kvalite potravín. Materiálov som nazbierala na niekoľko pokračovaní.

A okrem iného pevne verím a dúfam, že si to prečíta aj pani ministerka Matečná, lebo podľa informácií ani len netuší, čo sa jej deje v sultanáte profesora Bíreša. Že ŠVPS dva roky vedela o kontaminovanom brazílskom mäsa a absolútne nič nespravila. Ani kontroly. Tak k pani ministerke len toľko – veci sa majú podstatne inak, ako pán riaditeľ tvrdí národu, vyrábajúc pri tom takzvaný pracovný šum, aby sme mali všetci pocit, ako tvrdo on drie. Akurát že je to občan, ktorý opäť ťahá za kratší koniec.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Le Penová nie je Trump. Preo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Agentúry nepredpovedali víťazstvo Trumpa ani brexit, vo Francúzsku by sa však už nemali mýliť.

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko.

KOMENTÁRE

Prečo prežívame v napätí francúzske voľby

O čo pôjde v druhom kole prezidentských volieb?


Už ste čítali?